Latanie to nie tylko pierwsza klasa i uśmiechnięte stewardessy. Ja wiem coś o tym, bo pracuję na lotnisku – nie za ladą odprawy, tylko na taśmie bagażowej. Widzę wasze walizki, plecaki, kartony przewiązane sznurkiem. I widzę też tych, którzy ich nie odbierają. Zgubione, zapomniane, odesłane z drugiego końca Europy. Każdego dnia setki sztuk. Większość wraca do właścicieli. Ale niektóre czekają miesiącami. I właśnie jeden z takich bagaży – stary, obdarty różowy kufer – sprawił, że trafiłem na bavada.
Była trzecia nad ranem. Zmiana się kończyła, a ja przeglądałem system, czy jakiś pasażer nie zgłosił się po swoje rzeczy. Kufer leżał na regale od dwóch tygodni. Etykieta była nieczytelna, nikt nie dzwonił. Z nudów – bo przy taśmie bagażowej w nocy nuda wwierca się w kości – otworzyłem go. Nie szukałem wartościowych rzeczy. Szukałem czegokolwiek, co pomoże zidentyfikować właściciela. I znalazłem. W bocznej kieszeni był stary telefon. Nie taki smartfon, tylko malutki, składany, z klawiaturką. Włączyłem go. Działał. Na ekranie głównym była tylko jedna ikona. Nie wiem, co mną kierowało. Kliknąłem. I tak trafiłem na bavada.
Telefon był czyjś. Konto było zalogowane. Na koncie – jakieś śmieszne środki, równowartość może dwudziestu złotych. Nie ruszyłem ich. Ale zapamiętałem nazwę. Wróciłem do domu, otworzyłem własny laptop. Wpisałem. Strona działała szybko, bez tych wszystkich głupich weryfikacji. Zarejestrowałem się. Bavada przyjęła mnie jak starego znajomego. Wpłaciłem pięćdziesiąt złotych – tyle, ile wydaję na kawę w ciągu tygodnia.
Zacząłem spokojnie. Automaty proste, bez fajerwerków. Owoce, siódemki, dzwonki. Stawka dwa złote za spin. Kręciłem leniwie, bo byłem zmęczony po nocy. Po godzinie miałem trzydzieści złotych. Dół. Nic wielkiego. Ale nie zamknąłem. Coś mnie trzymało. Może ta myśl o różowym kufrze. Może o tym, że czyjeś zapomniane rzeczy mogą otworzyć drzwi do czegoś nowego.
Zmieniłem grę. Wybrałem coś z motywem dżungli. Małpy, papugi, złote posągi. Postawiłem pięć złotych. Pierwszy spin – nic. Drugi – dziesięć złotych. Trzeci – bonus. Trzy symbole scatter. Darmowe spiny. W pierwszym darmowym spinie wygrałem dwadzieścia złotych. W drugim – czterdzieści. W trzecim – osiemdziesiąt. A potem, w czwartym, ekran eksplodował. Dzikie symbole wypełniły wszystkie bębny. Kaskada. Mnożnik x5. Licznik skoczył na trzysta, potem na sześćset, potem na tysiąc. Zatrzymało się na tysiącu pięciuset złotych.
Siedziałem w swoim małym mieszkaniu, z kubkiem herbaty, i patrzyłem na ekran. Nie krzyknąłem. Nawet się nie uśmiechnąłem. Po prostu odetchnąłem. Wypłaciłem tysiąc dwieście – trzysta zostawiłem na później. Pieniądze przyszły w trzy minuty. Kiedy zobaczyłem przelew, pomyślałem o tym różowym kufrze. O tym, że gdyby nie on, gdyby nie ta noc, gdyby nie ta stara komórka – nigdy bym nie trafił na bavada. I nigdy nie wygrałbym tych pieniędzy.
Następnego dnia oddałem telefon do biura rzeczy znalezionych. Nie wiem, czy właściciel się zgłosił. Mam nadzieję, że tak. Ale tamten wieczór nauczył mnie jednego – czasem najmniejsze przypadki prowadzą do największych zmian. Zgubiony bagaż, stary telefon, jedna ikona na ekranie. I nagle masz na koncie więcej, niż zarabiasz przez tydzień.
Za wygraną kasę kupiłem nową pralkę. Starą wyrzuciłem, bo prała głośniej niż samolot podczas startu. Resztę odłożyłem na wakacje – pierwsze od trzech lat. Nie pojechałem daleko. Nad polskie morze. Ale to było coś. Zmiana. Oddech.
Dziś gram inaczej. Nie codziennie. Raz na jakiś czas, gdy wracam z nocnej zmiany i czuję, że potrzebuję czegoś dla siebie. Wchodzę na bavada, wpłacam stówkę, kręcę. Często przegrywam. Czasem wygram parę złotych. Ale już nie szukam tam zbawienia. Bo zbawienie przyszło wtedy – w postaci różowego kufra i starego telefonu. I tego, że miałem odwagę kliknąć. Nie bać się. Zaryzykować małą kwotę.
I wiecie co? Do dziś, gdy widzę zagubiony bagaż, uśmiecham się do siebie. Myślę, że każda walizka ma jakąś historię. I że czasem to nie właściciel szuka swojej rzeczy, tylko rzecz szuka swojego czasu. A mój czas znalazłem. Przy taśmie bagażowej, o trzeciej nad ranem. Dzięki bavada. I dzięki tamtemu przypadkowi, który nie był przypadkiem. Był po prostu dobrym momentem. A ja go złapałem. I nie puszczam.